Duurzaam Wonen
Thema Bijeenkomst DGK
Samenvatting Ronde Tafel Gesprekken bijeenkomst ‘Duurzaam Wonen’
In het atrium van het Sancta Lyceum kwamen op 13 april bijna 80 bewoners van de Bosch en Vaart en de Koninginnebuurt samen op uitnodiging van wijkvereniging De Groene Kroon. Ze gingen het gesprek aan over duurzaam wonen, met andere buurtbewoners en natuurlijk de energiecoaches, om ideeën en ervaring te delen en van elkaar te leren – onder het genot van een lekker glaasje en hapje.
De avond begon met welkomstwoorden van de twee wijkraadvoorzitters, Vic van den Broek d’Obrenan (Bosch en Vaart) en Floris Lems (Koninginnebuurt). Ze benadrukten hoe belangrijk het is dat onze wijken de vraag van energie omlaag brengen, maar ook dat het een uitdaging is omdat er zo veel mooie, maar ook grote en oude gebouwen in onze wijken staan. De energie coaches van De Groene Kroon kunnen hierbij helpen.
De enige manier is dan ook om huis voor huis aan de slag te gaan. Marijke Gantvoort, bestuurslid van de Groene Kroon en architect, legde uit hoe de wijkvereniging buurtbewoners hierbij ondersteunt. Door samenwerking met de landelijke stichting Hoom zijn inmiddels tien energiecoaches opgeleid, en kunnen leden de energiecoaches uitnodigen om door hun eigen huis te lopen en ter plaatse, aan de keukentafel, een verduurzamingsplan op te stellen. In het algemeen begint het met isoleren – dak, vloer, muren en beglazing zijn allemaal belangrijk. Over dakisolatie heeft de Groene Kroon net en video gemaakt [link].
Als de energievraag verminderd is, kan er nagedacht worden over zonne-energie en alternatieve verwarmingssystemen, zoals warmtepompen. Vaak zijn er in het verleden al stappen gezet. Om bij al deze aspecten het overzicht te houden, heeft iedere lid ook toegang tot het “Hoomdossier”. Dat is een krachtige online tool om informatie te verzamelen en stap voor stap helderheid over verduurzaming opties te krijgen, in overleg met één van de energiecoaches.
Hoe dat in de praktijk werkt, vertelden buurtbewoner Patrick van Oppen en zijn energiecoach, Coco de Bruijn. Hoe wordt het eerste contact gelegd met de coach? Wat gebeurt er als je met je coach door je huis loopt, en vervolgens een kopje koffie drinkt aan de keukentafel? Coco benadrukte hoe belangrijk het is om duidelijk te krijgen welke doelstelling het lid heeft. In het geval van Patrick en zijn familie was dat niet alleen energie besparen: ze wilden ook minder tocht en meer leef comfort op specifieke plekken. Dat is dan ook gelukt, vertelde Patrick. De renovatie was wel een uitdaging, maar hij is erg blij met het resultaat.
De kerngedachte van de Groene Kroon is “Voor de Buren, Door de Buren”, en het grootste deel van de avond gingen de deelnemers dan ook in gesprek aan “Ronde tafels”. Hier stonden de energiecoaches klaar om vragen te beantwoorden, maar buurtbewoners gingen ook met elkaar in gesprek om ervaringen te delen. Beglazing, ventileren, isoleren, zonne-energie en warmtepompen – alle thema’s werden in wisselende kleine groepen besproken. Voor het eerst was er een Engelstalige tafel voor Expats.
Kortom, een zeer geslaagde themabijeenkomst waar veel buurtbewoners weer een stapje wijzer zijn geworden om hun huis duurzamer te maken. Wil je dit ook, meld je dan aan als lid op deze website.