Over Verduurzamen

Meer weten over verduurzaming van je huis?

Doe zelf een online check, daarmee krijg je een indicatie van de mogelijkheden van energiebesparing in je huis: www.Verbeterjehuis.nl  

De resultaten zijn indicatief, ook wat het energielabel betreft, maar geven wel een goed beeld van de mogelijkheden voor je woning en de effecten van de gekozen maatregelen.

Tips voor verduurzamen:

  • Begin met ‘laag hangend fruit’: een goede eerste stap, ook voor je portemonnee. 
  • Ga je renoveren, verbouwen of aanbouwen? Verduurzaam dan meteen. Denk aan isolatie en (toekomstige) benodigde aansluitingen aanbrengen.
  • Plan je verduurzamingsplannen rondom onvermijdelijk groot onderhoud in de toekomst.

Nuttige sites:

  • De Groene Grachten is een initiatief van Wubbo Ockels en zet zich in het hele land in voor duurzame, historische panden: degroenegrachten.nl

 

Liever lid worden en hulp van je buren krijgen? Klik dan hier.

Verduurzaming per onderwerp

Wist je dat je tot wel 20% energie kunt besparen door ‘laag hangend fruit’ tips uit te voeren? 

Met een aantal simpele maatregelen kun je snel en zonder te verbouwen flink besparen.

Denk bijvoorbeeld aan

  • het sluiten van gordijnen en luiken
  • het aanbrengen van radiator folie
  • het isoleren van je brievenbus 
  • een energieverbruiksmanager
  • ledverlichting
  • apparaten energiezuiniger maken (bijv. ontkalken, filters reinigen)

 

Klik hier voor een goed overzicht van  ‘laag hangend fruit’ tips.

Begin altijd eerst met eenvoudige stappen, zoals het dichten van kieren en naden

Voor alle isolerende maatregelen geldt dat ze hand in hand moeten gaan met voldoende ventilatie zodat vochtproblemen worden tegengegaan en fysieke aantasting zoals houtrot wordt voorkomen.

Wat isoleren?

  • Doe de gratis isolatiecheck van milieucentraal.nl
  • Warmtelekken kun je in de koude maanden identificeren met behulp van een infraroodcamera (word ook lid en vraag een gratis infrarood scan aan!)

 

Bekijk onze isolatievideo’s voor tips en inspiratie over onder meer:

 

Isolatie van muur, gevel en vloer moeten bijna altijd gelijktijdig beoordeeld worden om ophoping van vocht te voorkomen. Vocht in muren, nadat een betonnen vloer is gegoten, is bijvoorbeeld een bekend probleem.

Valt je huis onder ‘historisch stadsgezicht’, of is het een monument?  De welstandscommissie van de gemeente kan dan soms bezwaar maken tegen het isoleren van je gevel of dak.

Klik hier voor meer informatie over onderstaande maatregelen:

 

Bekijk ook de samenvatting van de Isolatie themabijeenkomst.

Voor meer informatie over het gebruik van duurzame isolatiematerialen, zoals bijv. schapenwol, klik hier.

Zonnepanelen zijn er in 3 typen:

  • ‘Gewone’ zonnepanelen – PV (alléén elektriciteit)
  • Photo-Voltaïsche en Thermische panelen – PVT (elektriciteit èn warm water)
  • Zonneboiler (warm water)  

In onze directe omgeving zijn (nog) weinig ‘grote’ daken geschikt voor het plaatsen van een grote hoeveelheid zonnepanelen.

Participeren in collectieve zonnepanelen:

  • Energiecoöperatie Kennemer Kracht realiseert en beheert duurzame energie-installaties (voornamelijk zonnepanelen). Bij het beheer komt namelijk nogal wat kijken, bijv. wanneer een deelnemer verhuist of overlijdt. KennemerKracht is ontstaan uit Stichting Kennemer Energie.  De medewerkers worden betaald, maar de coöperatie is non-profit.
  • Spaarnezaam.nl is voornamelijk gericht op het opwekken van energie via collectieve zonnepanelen. Spaarnezaam zoekt geschikte grote daken voor  zonnepanelen, verdeeld over heel Haarlem, waarin burgers die zelf geen geschikt dak hebben, toch kunnen participeren in zonne-energie.

 

Bekijk tevens de samenvatting van de Zonnepanelen themabijeenkomst.

Ook interessant is een project waar onze buren van het Ramplaankwartier aan deelnemen: een buurtwarmtenet op zonne energie.

Warmtepomp

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste noemen we een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis en – als de warmtepomp je cv-ketel vervangt – ook het water voor de douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig of kun je helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.

Kijk voor meer informatie op milieucentraal of op nplw.nl.

Warmte terugwin systeem: water

Wil je slim gebruik maken van de verbruikte energie dan kun je een WTW-systeem aanschaffen die je aansluit op de douche. Het douchewater is namelijk warm als het de afvoer inloopt. Een WTW-systeem zorgt dat dit afvalwater langs de leidingen loopt waar koud water in aangevoerd wordt richting de cv-ketel. Daardoor is veel minder energie nodig om het water te verwarmen. Voor iedere drie graden die het koude leidingwater wordt opgewarmd bespaar je 10% op je energieverbruik. Aangezien het water op deze manier flink verwarmd kan worden, kun je zomaar tot 50% besparen op de stookkosten voor een douchebeurt.

bron: www.bespaarinfo.nl

 

Warmte terugwin systeem: lucht

Bij ventilatie met warmteterugwinning regelt de wtw unit de aan -en afvoer van lucht in de woning. Deze is vaak centraal in de woning geplaatst. De hoeveelheid afgevoerde lucht is hetzelfde als de hoeveelheid lucht die wordt toegevoerd. Daarom wordt wtw ventilatie ook wel balansventilatie genoemd. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via luchtkanalen en ventielen. Bij wtw ventilatie wordt niet alleen de vervuilde lucht afgezogen, maar wordt er ook verse lucht de woning ingeblazen via ventielen in alle verblijfruimten in huis. Een warmteterugwin installatie gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren.

Meer informatie op Verenging Eigen Huis

Klik hier voor meer informatie over regentonnen.

Hier vind je waterbesparende tips.

Doe de subsidiecheck om te zien welke landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn op www.duurzaambouwloket.nl

De Vereniging Eigen Huis geeft ook goede informatie over subsidies op haar website.

Een duurzame tuin

Insecten-vriendelijke omgeving, zonder overlast, dit helpt de hele buurt en vermindert de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in de ‘leuke’ dieren en in ‘t grondwater terechtkomen. 

Overweeg een insectenhotel in je tuin te plaatsen, en bij- en vlinder-aantrekkende planten.

  • Tegel eruit, groen erin
  • Hemelwateropvang & waterbesparing of regenpijp afkoppelen van het riool
  • Planten die weinig mest of bestrijdingsmiddelen nodig hebben
  • Insectenhotel

 

Leuke ideeën voor een duurzame tuin of stoep vind je op de website en Pinterest pagina van HuisjeBoompjeBeestje.nl

 
Afvalvermindering
  • Shampoo niet uit een fles, maar in de vorm van een zeepstuk.
  • Doe aan hervullen van zeeppompjes en olieflessen: koop bij de groothandel 1 grote 4 liter flacon en hervul daarmee je kleine vaatwas- en handzeep pompjes, en je rankere olieflessen.
  • Kijk eerst eens wat je kan vinden in kringloopwinkels.
  • Haal je kant-en-klaar eten of bijv. snijboontjes bij de groenteboer?  Neem je eigen plastic doosjes mee. Bij de VitamineBron aan de Wagenweg krijg je dan soms nog korting ook!
  • Ga voor boodschappen doen zonder verpakkingen kopen naar Pieter Pot
  • Bekijk ook deze gids met verschillende artikelen over hoe je in het dagelijks leven afval kunt verminderen.
 
Koop Duurzaam

 

Heb je zelf een tip?  We horen het graag via info@degroenekroon.org