Regentonnen

Aankoop, plaats, installatie en onderhoud

Met het plaatsen van een regenton sla je drie duurzame ‘slagen in één klap:  ontlasting van het overvolle riool tijdens een stortbui, ‘gratis’ water voor je tuin tijdens droogte, en minder druk op de drinkwatervoorziening.

Locatie

Vóór je een regenton bestelt, bedenk je of je die locatie nog voor andere dingen nodig gaat hebben, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een ladder om de regengoot te legen in de herfst.  

Komt je regenton op een balkon? Vraag dan, bij twijfel, advies aan bouwkundig expert, of je balkon het gewicht van honderden extra kilo’s kan dragen.

Je regenton moet zo vlak mogelijk staan, en meestal op een voetstuk zodat je al het water eruit kunt laten lopen in een gieter.  Sommige regentonnen hebben een soort pompbuisje om ook het onderste water weg te laten vloeien.

 

Welke vulautomaat

Als je afwatering van een héél groot dak afkomstig is (meer dan 80 m2) dan doe je er goed aan om eerst de website van de fabrikant te raadplegen, of de vulautomaat zoveel water wel aankan. Het is moeilijk om te gissen hoeveel water je gaat krijgen, dat is immers mede afhankelijk van het weer.  Ga uit van de maat die je zelf goed vindt.

De verbindingset met de regenpijp heet een ‘vulautomaat’.  Kies er één die automatisch ‘af slaat’ als de ton vol zit, zodat het restwater weer terug in de regenpijp vloeit. Voor de meeste vulautomaten moet je met een kroonboor een gat in je regenpijp boren.  Vaak zit zo’n boortje al in de montage kit.   Hier is een link naar een instructiefilmpje van fabrikant Garantia (helaas niet in Nederlands gesproken): https://youtu.be/twm9ODzPfPA en hier is een vergelijkbaar filmpje met Nederlandse tekst:  https://youtu.be/8aLylZ-vdVs

 

Voor een vulautomaat met bladvanger moet je de pijp meestal echt doorzagen en dan de vulautomaat ertussen klemmen.  Hier zijn drie soorten bladvangers, ook weer van de duitse firma Garantia:

Accessoires

Je kan meerdere tonnen in serie op elkaar aansluiten.  Dus bijvoorbeeld 2 kleine regentonnen als communicerende vaten, i.p.v. één hele grote.  Dit doe je met een een aansluitset, bijv. deze (link via de foto’s):

Op diverse websites wordt aangeraden om meteen een goede stevige (metalen) kraan erbij te kopen. De plastic kraan die standaard geleverd wordt blijkt vaak niet prettig in het gebruik.

https://www.westfalia.eu/nl/shops/tuin-en-buitenleven/bewatering/regenwater/watertanks-en-regentonnen/1550365-garantia-aansluitset-voor-regenton-verschillende-kleuren.htm?channable=e73166.ODE5NDMy&utm_medium=1.%20SEA&utm_source=Beslist.nl%20CPC%20Comparison&utm_campaign=Beslist.nl%20CPC%20Comparison&bl3nlclid=eaeacba8-fd7c-45d7-908c-62cf17dd9e79

Onderhoud

Via www.HuisjeBoompjeBeter lazen we deze onderhoudstips:

  • Zorg voor een luchtdichte deksel op je regenton. Wanneer de regenton goed is afgedekt, zullen er geen muggen op af komen.
  • Een houten regenton kun je het beste in de winter leeg laten lopen zodat hij niet kapot gaat bij het uitzetten van het water door bevriezing. 

 

De meeste plastic regentonnen kunnen kennelijk wel tegen lichte vorst?  Het is slim om de ton regelmatig te legen zolang er geen felle zon en droogte is, want dan heeft het meer nut om stortregens op te vangen en overstroming van het riool te voorkomen.

 

Heb jij ook nog een tip?  Meld het via  info@groenekroon.org

 

Nuttige links:

https://www.huisjeboompjebeter.nl/acties/regenwateropslag/

https://tonnelleriedenoude.nl/genoeg-regenwater-opvangen