Energie coaches

De negen energiecoaches stellen zich in onderstaande filmpjes graag aan je voor.  

Bekijk bij voorkeur éérst even de bovenste uitleg van energiecoach coordinator Marijke:

Negen energiecoaches van De Groene Kroon staan voor je klaar – allen hebben zij de opleiding van HOOM gevolgd, en ze zijn betrokken vrijwilligers die met je meedenken over manieren om energie te besparen, gratis en vrijblijvend, bij je thuis (of indien gewenst -tijdens de Corona situatie-op afstand).   

Vraag een bezoek aan via energiecoaches@degroenekroon.org

De Energiecoaches hebben verschillende expertises.  Ze werken samen (onder leiding van coördinator Marijke)  en ze helpen op deze gebieden:

1.    INVENTARIS  –  De Energiecoach kan je helpen bij het invullen van de Hoom huisscan.  Het huis wordt ‘energetisch’ en bouwkundig bekeken.  Voor complexe bouwkundige zaken kan een professionele adviseur nodig zijn.

2.    ANALYSE & KEUZES  –  Samen bekijk je hoe je energiekosten kunt verlagen, aan de hand van de huisscan.

3.    REKENVOORBEELDEN  –  Als de gekozen maatregel om rekenwerk vraagt (investering, energiewinst, terugverdientijd) zal de coach misschien de hulp van een professionele energieadviseur adviseren.

4.    FINANCIERING  –  Onze coach denkt eventueel mee over financieringbijv. via subsidies, maar ook over een collectieve aanpak met groepskorting (*zie: collectieve aanpak, hieronder).

5.    UITVOERING  – De coach denkt mee over mogelijke uitvoerders (klus-, installatie- en bouwbedrijven) die ervaring hebben met jouw soort huis.  Is de Energiecoach op de hoogte van buren in naaste omgeving die een zelfde soort plan hebben, of een soortgelijke maatregel reeds uitgevoerd, dan kan je met elkaar in contact gebracht worden.

Aanmelden voor de volgende Energiecoach opleiding?

Heb je affiniteit met duurzaam woningonderhoud, en help je graag een paar buren? Er is nog plaats voor aspirant Energie Coaches in de volgende opleiding, al weten we nog niet wanneer die plaats vindt.   Meld je alvast aan, of stel gerust een paar vragen die hieronder nog niet beantwoord zijn: energiecoaches@degroenekroon.org  

Vragen 

•   Je vindt duurzaam woningonderhoud leuk.  Dat is het belangrijkste.  Je hoeft er nog niet veel over te weten, want dat kan je leren, zowel in de opleiding als via je collega’s.   Je moet een zeker niveau van basiskennis opdoen, maar verder mag elke vrijwilliger ook een andere expertise of affiniteit hebben.   De één is beter in zeer technische aspecten (welke soort vloerisolatie), terwijl de ander beter is in het bespreken van gedragsverandering (korter douchen, wasjes ’s nachts laten draaien, enz.).  

•   Je hebt geduld, bijv. met uitleggen van een bepaald onderwerp.

•   Je hebt interesse in wat er speelt, in de buurt, qua duurzaam verbouwen en wonen. (dit is optioneel)

•   Je vindt het prima om af en toe een (kort) verslag te doen of te schrijven.

Heb je twijfel, bespreek het gerust met één van ons.

•   De hoeveelheid tijd die je besteedt, is aan jou.  In samenspraak met je ‘klant’ kan je zelf je tijd indelen. De ene vrijwilliger zal misschien het liefst ’s in de avonduren of in het weekend aan de slag gaan, de ander juist niet.  Heb je contact gelegd met een buur die echt niet kan tijdens jouw beschikbare tijd, dan verwijs je naar een collega – energiecoach.

•  Je kunt een hoop tijd besparen door je hulpbehoevende buur zich te laten voorbereiden.  Hiervoor geven wij je tijdens de opleiding veel tips, zoals:  laat hem/haar de energierekening van de afgelopen twee jaar opzoeken (en afdrukken, als het kan).  Stuur van tevoren een kort vragenlijstje op.

• Tijdens je gesprek of bezoek maak je een paar aantekeningen (ook hiervoor geven we je een standaard checklijstje).  Na afloop schrijf je een kort verslag.

• Dit is een voorbeeld van onze uitleg aan de eerste serie energiecoaches (klik op de link): 

   Concept-Infobrief E-coaches 201020

De opleidingen worden met regelmaat gegeven, zelfs online tijdens de Corona beperkingen.

We melden aspirant energiecoaches aan zodra zich méér dan 3 hebben aangemeld.  Laat ’t ons dus nú alvast weten, indien je interesse hebt!

De basisopleiding omvat 8 sessies van 1,5 uur.  Na afloop ontvang je een link naar de opname van de webinar, en vaak ook een powerpoint document om de ‘les’ na te kunnen lezen.

De Groene Kroon betaalt in principe voor de opleiding.  Dit financieren we middels subsidies.

Met grote dank aan ‘buur’ André Rooijmans die deze filmpjes (op zeer korte termijn) produceerde voor de Oprichtingsvergadering van 27 januari j.l..