Info & tips

Begin eenvoudig met het stappenplan (hieronder afgebeeld).  Leden kunnen hulp van een energiecoach inroepen om de stappen door te nemen.

Dit stappenplan werd uitgebreid uitgelegd tijdens onze themabijeenkomsten, zie bijv. de powerpointpresentatie van de 3e bijeenkomst.

Bekijk onze korte filmpjes, gemaakt met de zeer gewaardeerde hulp van buurtgenoot/filmproducent André.

VIDEO CLIPS (klik op de onderstreepte link)

•  ISOLATIE in onze buurt, in het algemeen.  Beschrijft de noodzaak van goed isoleren en geeft enkele voorbeelden.  Deze video was gemaakt voor de 3e Themabijeenkomst.

•  DAK ISOLATIE voor oude panden in onze buurt.  Deze video was gemaakt voor de 4e Themabijeenkomst van 13-4-2022.

GLAS ISOLATIE  Deze video was gemaakt voor de thema bijeenkomst van 5-10-2022

WARME VLOEREN  Deze video verschijnt eind maart.

•  ENERGIE COACHES – wie zijn de 10 vrijwilligers die op kosten van De Groene Kroon een opleiding hebben gevolgd, en wat doen ze?  Deze video was gemaakt voor de 1e Themabijeenkomst.

•  ENERGIE VISIE van de Gemeente, gepubliceerd in mei 2021.  De Groene Kroon staat achter dit plan.

In dit hoofdstuk tref je vijf informatie categorieën :
  1. Energie verbruik verminderen, dit leidt tot een lagere rekening en meer comfort.
  2. Zelf energie opwekken.
  3. Duurzaam wonen: wat kun je nog meer doen om het milieu te ontzien
  4. Wat heb je zelf al in huis? Soorten verwarming, ventilatie, isolatie, enz.
  5. Overige informatie, bijv. over vergunningen en de welstandcommissie.
Vragen?

Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt? Vraag het onze Energiecoaches! Heb je een vraag over onze vereniging, kijk dan bij de FAQ op de Contact pagina.

1. MINDER verbruik van energie.

De logische eerste stap is: goed isoleren, om warmteverlies te verminderen. Dit zijn goedkope maatregelen, maar met veel effect: 

–      Doe de gratis isolatiecheck van milieucentraal.nl

–      Warmtelekken kun je in de koude maanden identificeren met behulp van een Infraroodcamera

–     Hier vind je isolatie tips voor kieren en koude brugen.

–      Hier vind je isolatie tips voor je keuken, badkamer en rondom centrale verwarming

–   Meld je aan voor een  instructie-sessie voor radiatorfolie-applicatie, via:  evenement@degroenekroon.org 

De tweede stap is om je warmteverbruik efficiënter te maken. Dit soort maatregelen zijn iets duurder, maar komen vaak in aanmerking voor een subsidie (zoals de Bespaarbon): 

○  Denk aan een waterbesparende kraan- of douchekop

○  Info over hergebruik van warme lucht d.m.v. warmtepomp vind je hieronder, onder het kopje ‘Energie opwekken’

○  Klik HIER voor overige subsidies.

Electra verbruik verlagen

○     Introduceer ‘n Slimme meter 

○     Identificeer energieslurpers 

○    Verhoog efficiëntie van apparaten  zoals: vriezer ijsvrij, ontkalk de waterketel, stofzuig het luchtrooster. 

○    LED lampen 

2. MEER schone energie opwekken

KLIK HIER voor meer informatie over zonnepanelen en zonneboilers.

KLIK HIER voor meer informatie over collectieve zonnepanelen.

Beschrijvingen van warmtepomp-soorten staan onderaan deze pagina.

KLIK HIER voor meer informatie over aardwarmte.

3. Overige Duurzame woon maatregelen
Bij duurzaam wonen kun je denken aan:
4. Wat heb je al in huis?

Onderstaande informatie is o.a. handig bij het invullen van je Huis (Hoom) Scan.

Welke soort verwarming ?

Welk toestel je voor verwarming en warm water je in huis hebt, kun je opzoeken in documenten van je huis. Kijk bijvoorbeeld in de aankoopbrochure, een bouwkundig of wellicht heb je nog facturen van verbouwingen. Of bekijk je installatie. Er zitten type-plaatjes en andere stickers op die informatie geven over wat je hebt. 

Een combiketel of twee losse apparaten?

Een combiketel is één apparaat dat zorgt voor verwarming én warm water. In de meeste huizen staat een combiketel. Maar een aparte geiser voor warm water komt nog wel voor. 

HR, VR en CR
HR staat voor Hoog Rendement. Is je combiketel van 1998 of later (dat is heel vaak het geval), dan heb je vrijwel zeker een hr-ketel. Check het typeplaatje of sticker van Gaskeur.

VR staat voor Verbeterd Rendement. Is je combiketel van vóór 1998, dan heb je waarschijnlijk een VR-ketel.

CR staat voor Conventioneel Rendement. Dat is een oud type ketel dat nauwelijks nog in huizen aanwezig is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. In de buurt van je ketel hangt een warmtewisselaar (kleiner dan een cv-ketel). Buiten staat een apparaat dat lijkt op een airco. De warmtepomp werkt op elektriciteit. 

Volledige warmtepomp – lucht
Een volledige warmtepomp – lucht heeft de omvang van een hoge koelkast, en werkt op elektriciteit. Buiten staat een apparaat dat warmte uit de lucht haalt, het lijkt op een airco. Het is een combi-apparaat: voor verwarming én warm water.

Volledige warmtepomp – bodem
Een volledige warmtepomp – bodem heeft de omvang van een hoge koelkast, en werkt op elektriciteit. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem. Ergens in je tuin (of bij nieuwbouw soms onder het huis) is een bron geboord. Er is dus buiten geen unit die lijkt op een airco. Het is een combi-apparaat: voor verwarming én warm water.

Biomassaketel  Een biomassaketel herken je het makkelijkste aan de brandstof: houtpellets. Dat zijn kleine korrels geperst hout. Een biomassaketel is een cv-ketel voor verwarming en warm water. Let op: er zijn ook pelletkachels voor in de woonkamer; dat is geen biomassaketel.

Stadsverwarming (warmtenet)     Als je zelf geen toestel voor verwarming in huis hebt, dan maak je gebruik van stadsverwarming (ook wel warmtenet genoemd). In de meterkast heb je geen gasmeter, maar wel een warmtewisselaar. Dit is in onze buurt nog niet beschikbaar.

Gaskachel     Een gaskachel staat los in een of meerdere vertrekken in de woning verwarmt deze kamers afzonderlijk.

HRe     De HRe-ketel komt slechts sporadisch voor. Deze installatie wekt behalve warmte ook elektriciteit op.

Bron:  verbeterjehuis.nl

 

Welke soort ventilatie ?

Herken jouw ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie
Bij natuurlijke ventilatie komt frisse lucht via (klep)ramen en roosters binnen. De afvoer van lucht gaat met luchtkanalen door het dak (bijvoorbeeld vanaf de wc). De lucht stroomt ‘vanzelf’ door de afvoer (onder invloed van wind en temperatuur). Tot ongeveer 1980 werden huizen gebouwd met natuurlijke ventilatie. Daarna werden mechanische ventilatiesystemen gangbaar.

Ventilatie met mechanische afvoer
Bij mechanische afvoer gaat de afvoer van lucht met behulp van een continu werkende ventilatie-unit met een elektrische ventilator. Deze unit hangt meestal in dezelfde ruimte als je cv-ketel. De frisse lucht komt via roosters in woon- en slaapkamers binnen. Je herkent ventilatie met mechanische afvoer ook aan ‘ventielen’ in het plafond (keuken, badkamer, wc). Slangen gaan naar de ventilatie-unit. Er zijn twee buizen of slangen op aangesloten, één waarmee de afvoerlucht de unit in gaat en één waar de afvoerlucht van de unit door het dak naar buiten gaat. In de keuken of badkamer zit een schakelaar met meerdere standen (1-2-3, of 1-2).

Balansventilatie hele woning met WTW
Bij balansventilatie voor de hele woning gaat de afvoer én de aanvoer van lucht mechanisch met behulp van een continu werkende ventilatie-unit met twee elektrische ventilatoren (één voor de aanvoer van lucht, en één voor de afvoer). Frisse lucht wordt aangevoerd met ventielen in de plafonds van de woonkamer en de slaapkamers. De afvoer van lucht gaat met ventielen in de badkamer, keuken en toilet. De ventielen komen uit op kanalen die van en naar de ventilatie-unit leiden. Op de ventilatie-unit (die vaak bij de cv-ketel hangt) zijn vier buizen of slangen aangesloten. Het systeem wordt vanaf ongeveer 2000 toegepast, maar niet standaard in alle nieuwbouwhuizen. Het is een energiezuinig systeem omdat warmte van de afvoerlucht wordt hergebruikt (WTW – warmteterugwinning).

Ventilatie-unit per kamer met WTW
Een ventilatie-unit per kamer is een apparaat in de muur of onder het raam. Deze unit voert in één ruimte direct verse buitenlucht aan en gebruikte lucht af. WTW staat voor warmteterugwinning: de warme lucht uit de kamer warmt de binnenkomende frisse lucht alvast op. Een ventilatie-unit in de gevel kan in één of meerdere vertrekken worden toegepast, meestal is dat in de woonkamer en/of slaapkamer(s). De rest van het huis wordt dan geventileerd door natuurlijke ventilatie of met een mechanische afvoerunit.

Vraaggestuurde ventilatie
Bij vraaggestuurde ventilatie gaat de afvoer van lucht via ‘ventielen’ in het plafond van keuken, badkamer en wc. Slangen gaan naar een ventilatie-unit. Dit is een apparaat dat voor de afvoer van lucht zorgt. Deze unit hangt meestal in dezelfde ruimte als je cv-ketel. De verse lucht komt binnen via roosters bij de ramen. Bij dit systeem meten CO2-sensoren de luchtkwaliteit in verschillende vertrekken. Via elektronische aansturing kan de ventilatie-unit dan meer of minder lucht afvoeren. Hierdoor wordt altijd de optimale hoeveelheid geventileerd: niet te veel en niet te weinig.

Bron:  verbeterjehuis.nl

Welke soort isolatie?

Hier komt binnenkort een informatieblok over (bestaande) isolatie soorten, voor dak, muur en vloer. 

Welke soort venster-glas?

Hier komt binnenkort een informatieblok over de soorten glas: Enkel, museumglas, Dubbel, Driedubbel, etc.

5. Overige informatie

Is je huis ‘oud’ en ga je iets veranderen dat vanaf de straat (of soms zelfs vanaf je buren) zichtbaar is?  Dan moet je van tevoren rekening houden met het strenge oordeel van de commissie die namens de Gemeente waakt over het behoud van het Beschermd Stadsgezicht.   Dat kan o.a. gaan over gevelisolatie,  Zonnepanelen of Warmtepomp.

Deze twee ‘gouden regels’ in de Gemeente Nota v. Ruimtelijke Kwaliteit lijken relevant voor de vraag wanneer er wel of niet zonnepanelen op een woning geplaatst mogen worden: 

Haarlem legt de prioriteit bij toekomstbestendigheid: het zorgen voor een kwaliteit die bestand is tegen de tand des tijds. Duurzame verstedelijking in relatie tot ruimtelijke kwaliteit gaat om het denken op de lange termijn en de koppeling en samenhang van deelbelangen (water, infrastructuur, energie, landschap etc.).

In de planvorming zal de beleving van de stad door haar bewoners net zo’n belangrijke rol innemen als de gebruikswaarde (de functionaliteit) en de toekomstwaarde (de duurzaamheid). De stad wordt niet ervaren in zijn sectorale onderdelen, maar als een samenhangend geheel. Daarbij gaat het om zowel ruimtelijke inrichting, sociale veiligheid en goed beheer. Bij elk ruimtelijk initiatief in de stad staat de vraag centraal hoe de mensen dit zullen ervaren.

3.4.1 De beschermde stad

De gebieden die vallen onder de beschermde stad vormen het ‘historische’ gezicht van Haarlem. Je vindt er de dominante karaktereigenschappen van de stad: een aantrekkelijke historische binnenstad, groene bolwerken, ruim opgezette villawijken op het zand en de Haarlemmerhout, één van de oudste stadsparken van Nederland. In de beschermde stad is er een zichtbare relatie tussen geschiedenis, architectuur, openbare ruimte (de inrichting van de straat) en functie. Die herkenbaarheid en vertrouwdheid maakt de stedelijke ruimte tot een prettige plek om te bezoeken of om in te wonen. De kwaliteiten van de beschermde gebieden zijn sinds tientallen jaren onderkend en vastgelegd. In 1971 kreeg de kern van Spaarndam de status van beschermd dorpsgezicht, in 1990 werd de Haarlemse binnenstad, inclusief de Haarlemmerhout, een beschermd stadsgezicht en vanaf oktober 2011 Haarlem Zuid en Haarlem Zuidwest. 

Eén van de drempels voor het verduurzamen van onze woningen kàn zijn: het aantasten van het historisch karakter, en het niet krijgen van een vergunning van de Welstandscommissie.  

De Groene Kroon wil een betrokken en actieve rol vervullen, in de dialoog met de Gemeente.  

Heb jij reeds ervaring  opgedaan met vergunningen?  We hopen dat een ieder zich bij ons wil melden, zodat we van elkaar kunnen leren!  We horen graag van je, zowel goede als slechte ervaringen, bijv. via info@degroenekroon.org