Energie soorten

 

We kunnen onze huizen niet alléén met elektriciteit verwarmen, want die piekvraag kan het netwerk niet aan, op koude (donkere) dagen.   Voor het verwarmen van water is relatief meer elektriciteit dan gas nodig.   Op dit moment zijn ‘huis’ batterijen nog niet toereikend qua opslagcapaciteit, noch qua betaalbaarheid.

We moeten dus op zoek naar alternatieve oplossingen voor het krijgen van warm water:

•  energie uit de ‘natuur’ tappen (bijv. aardwarmte, zonlicht)

•  reeds opgewekte energie hergebruiken (bijv. warmtepomp, WTW)

•  Een andere soort brandstof (bijv. waterstof, biomassa) 

Voor alle oplossingen geldt dat het goed isoleren van je huis een voorwaarde is.

 

Nogmaals: Pas als je huis goed is geïsoleerd,

heeft het nut om aan andere energiebronnen te gaan denken.

Eérst de vraag omlaag, daarna kan het aanbod anders. 

1. Zonnepanelen bij particulieren

Zonnepanelen zijn er in 3 typen:  ‘gewone’ zonnepanelen (alléén elektriciteit), Photo-Voltaïsche panelen (elektriciteit èn warm water), of Zonneboiler (warm water).   Lees meer op onze zonnepanelen pagina.

2. Participeren in collectieve zonnepanelen  

In onze directe omgeving zijn (nog) weinig ‘grote’ daken geschikt voor het plaatsen van een grote hoeveelheid zonnepanelen, en… er is een wachtlijst voor participatie bij organisaties zoals Spaarnezaam.  Zodra dit verandert, horen onze leden het meteen!   Lees meer op onze zonnepanelen pagina.

WARMTEPOMP

Een warmtepomp kun je vinden in soorten en maten.  

Actuele informatie over warmtepompen tref je aan op factsheets van ’t Expertise centrum voor Warmte.

In het kort:

Warmte terugwin systeem (WTW-systeem)

Wil je slim gebruik maken van de verbruikte energie, dan kun je een WTW-systeem aanschaffen die je aansluit op de douche. Het douchewater is namelijk warm als het de afvoer inloopt. Een WTW-systeem zorgt dat dit afvalwater langs de leidingen loopt waar koud water in aangevoerd wordt richting de cv-ketel. Daardoor is veel minder energie nodig om het water te verwarmen. Voor iedere drie graden die het koude leidingwater wordt opgewarmd bespaar je 10% op je energieverbruik. Aangezien het water op deze manier flink verwarmd kan worden, kun je zomaar tot 50% besparen op de stookkosten voor een douchebeurt.

bron:  www.bespaarinfo.nl

Geothermie (aardwarmte)

Onze ‘buren’ in ‘t Ramplaankwartier zijn met een grootschalig Geothermie project bezig, zie hun website voor details. 

Korte uitleg: Warm water (van PVT panelen) wordt in de zomer naar de diepe ondergrond (meer dan 300 meter) gepompt vanwaar het later op aanvraag weer gebruikt kan worden voor het verwarmen van huizen.

Tussen de geothermiebron en de gebouwen is een warmtenet nodig met voldoende geschikte warmtevragers. Een vuistregel hierbij is dat er ongeveer 4000 woningen nodig zijn, of plantenkassen of lichte industrie. Afhankelijk van de diepte kan geothermie een warmtenet direct voorzien van warmte met een temperatuur van circa 70-90 °C.